• تفرجگاه ها
    سد سلامی

          این بنای تاریخی در6 کیلومتری شمال شرق شهر سلامی قرار دارد و مقارن با نظام الملک خوافی وزیر سلطان حسین بایقرا در اواخر سده نهم هجری بنیان گردیده است. دیواره‌ی بند از مصالح سنگ و ساروج ساخته شده و بین ملات دیواره مقدار زیادی گل ذوب شده جای گرفته است که محل ساخت کوره‌ی این گدازه‌ها در گوشه شمال غربی دریاچه دیده می شود. طول آن بیش از 300 متر و عرض تاج آن حدود 4 متر است. ساختار این سازه در مسیر کالی بنا شده که آب‌های ارتفاعات جنوبی کردیال را از طریق خیراباد به دشت سلامی می رساند اما اب سد از طریق یک کانال انحرافی تامین می گردد. امروزه این مکان به دلیل آب فراوان، خاک حاصلخیز و آب و هوای مطلوب به عنوان یک تفرجگاه آبی در خواف مشتاقان طبیعت را به سوی خود جلب می کند. این منطقه نیز منطقه نمونه گردسگری شهرستان می باشد.
    آدرس:  خواف- 6 کیلومتری شمال شرق شهر سلامی

     

    سد سده

          سد سده در 45 کیلومتری شهر خواف و در شمال شرقی رو ستای سده- جزو دهستان بالاخواف از بخش سلامی واقع شده است. این سد که با هدف تغذیه مصنوعی سفره آب‌های زیرزمینی و کمک به رونق اقتصادی و ایجاد اشغال در منطقه زده شد به مرور زمان به یکی از مناطق گردشگری شهرستان تبدیل گردیده است. همچنین در بالا دست این سد ابشاری زیبای کفتر دره قرار گرفته که بر جذابیت های منطقه افزوده است.
    آدرس:  45 کیلومتری خواف- شمال شرقی روستای سده
     
     

    آبشار کفتر دره  خواف

          چشم‌اندازهای زیبا آبشار کفتر دره در تنگل گله بید سده می باشد که یک قسمت از مسیر چند آبشار کوچک‌تر اختلاف ارتفاع 80 متری را طی کرده و آبشاری بزرگ را ایجاد نموده که بسیار دیدنی است. تراکم پوشش گیاهی تنگل و سنگابه‌ها و آبگیرهای متعدد طبیعی در مسیر این آبشار روح انسان را تازه می کند. در داخل این تنگل و ارتفاعات اطراف پرندگانی مثل زاغ نوک قرمز، سهره طلایی، کبوتر، بلبل توکا، سنگ چشم خاکستری، و پستاندارانی مثل گراز، قوچ و میش وحشی کل و بز وحشی و پلنگ مشاهده شده است.
    آدرس: واقع درتنگل سده و در 45 کیلومتری شهر خواف


     

    آبشار رزداب

          آبشار رزداب در فاصله 30 کیلومتری شمال خواف واقع شده است روستای رزداب در منطقه کوهستانی و خوش آب و هوا قرار دارد و دارای پوشش متنوع گیاهی در فصول باران می باشد در این ییلاق آبشاری جاری است که با آبشار رزداب مشهور شده است . این آبشار در ناحیه رزداب مناظر چشم نواز و بدیعی را به وجود آورده است.
    آدرس:  روستای رزداب

     

    پارک جنگلی بهار

          طرح پارک جنگلی بهار شهرستان خواف در سال 1384 تهیه شد مساحت کلی پارک جنگلی بهار خواف به میزان 7/18هکتار می باشد محیط پارک نیز 1936 متر که طول و عرض آن به ترتیب 668 متر و 300 متر می باشد. و از لجاظ پوشش مرتعی تیپ غالب را جغجغه تشکیل می دهد و دیگر گونه های درخی می توان به توت، سرو، زیتون تلخ و ... است. و مکانی برای تفریح و گذراندن اوقات فراغت محسوب می شود.
    آدرس: خواف – پلیس راه

    تنگل گولوش

         در شهرستان خواف به دلیل افزایش بارندگی از شرق به غرب خصوصا در مناطق مرتفع، تنگل ها و چشم اندازهای طبیعی زیبا در ارتفاعات شمال و شمال غرب خواف گسترده ترند. از جمله این مناطق می توان به تنگل گولوش (دره و رودخانه حوضه آبریز فایندر) اشاره نمود. این تنگل در شمال روستای فايندر واقع و به علت شدت توپوگرافی که از ارتفاع 1200 – 2200 متر و از انتهای حوزه آبریز براکوه گسترش یافته توان آبگیری و ذخیره سازی فراوانی دارد. وجود راه های مالرو و موتوری و عدم امکان حرکت خودرو در این تنگل حاکی از سختی راه سازی و صخره ای بودن سازنده ای زمین ساختی آن دارد که خود عامل مهمی بر کاهش تخریبات بر پوشش گیاهی و طبیعت زیبای آن شده است. تنگل گولوش بعنوان یکی از ذخیره گاه های گونه های گیاهی و جانوری می باشد. وجود ارتفاعات و بارش مناسب در حد 150-250 میلیمتر در سال باعث رشد و نمو گیاهان درختی مثل سیاه ولیک، بنه، زالزالک، عناب، گردوی وحشی و درختچه هایی مثل بادامشک، گز، زرشک وحشی و گونه های بوته ای مثل درمنه گون، اسپند، اسپرس، آویشن، شکرتیغال، چوبک و ... شده است. وجود گیاهان متنوع چرخه زیستی جانوران را نیز تحت تاثیر قرار داده و علاوه بر خرگوش، روباه، پایکا پستانداران بزرگی مثل قوچ و میش وحشی و گراز نیز در آنجا مشاهده می شود و زیست مندی این علف خواران گربه سانان ارزشمند و بزرگ مثل پلنگ را به تنگل گولوش کشانده که وجود این گربه سانان مشکلاتی را برای اهالی روستاهای اطراف ایجاد نموده است. باید اذعان نمود که طبیعت زیبای تنگل گولوش در بهار بسیار دیدنی و تنوع پوشش گیاهی آن چشم هر بیننده ای را خیره می کند.
     

    سایر مناطق گردشگری

          منطقه شكار ممنوع شده از لحاظ موقعيت طبيعي شامل رشته كوه هاي  شمال و قسمتي از كوه هاي شمال غرب شهرستان خواف مي باشد. و وسعتي حدود 105000هكتار را شامل مي شود. اين محدوده متشكل تنگل هاي متعددي است كه جويبارهاي حاصله از آن ها در امر كشاورزي نقش مهمي را ايفا مي كنند. همچنين در شهرستان سه تالاب مهم بنام هاي سيرخون (‌مژن اباد)‌،‌ سده و سلامي وجود دارد كه هر يك داراي ارزش هاي اكولوژيكي خاص هستند و مهم اينكه در فصل زمستان پذيراي پرندگان مهاجر ابزي و كنار آبزي هستند و گونه هايي مانند اردك مرمري،‌ اردك بلوطي،‌ اردك تاجدار،‌ انواع كشيم،‌ پليكان،‌ اردك سرحنايي،‌ سرسبز،‌ خوتكا،‌ فالاروپ، درناهاي خاكستري،‌ غاز پا خاكستري،‌ انقوت،‌ پرستوي دريايي،‌ انواع كاكايي،‌ فيلوش،‌ خوتكاي ابرو سفيد و... در اين آبگيرها شناسايي شدند.
          از دیگر اماکن تفریحی می توان به آبشار کفتر دره، آبشار رزداب، تنگل هل: تنگل شهرک، تنگل سده، تنگل خیرآباد، تنگل سلامی، تنگل رزداب، تنگل گولوش، تنگل برا کوه، تنگل دره سفید، تنگل خرگرد، تنگل مهرآباد، تالاب ها: سیرخون مژن آباد ، سده و سلامی اشاره کرد.

    سایت جبیر

          سایت نگهداري، پرورش، زادآوري گونه نادر جبیر در 7 كيلومتر شهر سلامي و در 1300 متري ضلع غربي سد سلامي واقع شده است كه براي اين امر منطقه اي به مساحت 45 هكتار در نظر گرفته شده است. ارتفاع اين منطقه از سطح دريا حدودا 1206 متر مي باشد. حداكثر دماي اين منطقه تا 45 درجه سانتي گراد و حداقل آن به 5- درجه سانتي گراد مي رسد. راه دسترسي آن از جاده شوسه اي سلامي به سد منشعب مي شود و شرايط لازم را جهت نگهداري داراست. همچنين در ضلع شمالي محل مورد نظر تپه ماهورهايي موجود مي باشد كه پاسگاه محيط باني سایت در آن مستقر می باشد.

    آبشارها

         وجود سازندهای سخت و غیرقابل نفوذ در ارتفاعات شمال و شمال غرب و بارندگی نسبتا مناسب در فصل بارش ( پائیز و زمستان) موجب جاری شدن رواناب در سطوح سنگی شده و در برخی نقاط اختلاف ارتفاع در مسیر حرکت آب، چشم اندازهای زیبایی شبیه آبشار با ارتفاع متفاوت تا 80 متر را نیز بوجود آورده است. همچنین آبشارهای زیبا که به نوعی ایجاد آبنماهای طبیعی نموده اند این زیبایی را چشم نوازتر می کنند. در تنگل های سده، مهرآباد، رزداب و گله بید نمونه هایی از این آبشارها بچشم می خورند.


     

    غارها

          از دیگر آثار زیبای طبیعی منطقه می توان به غارها اشاره نمود. غارها حفره های طبیعی هستند که در سنگ به عنوان یک مجرا در جهت جریان آب بین نقاط ورودی (جریان نفوذی) و نقاط خروجی (مثل چشمه ها و زهکش ها) عمل می کنند و قطر این مجراها می تواند از 5 تا 15 میلی متر و یا تا 30 متر برسد و از آنجا که این اشکال ژئومورفولوژیکی عموما در مناطق کارستی یا شبه کارستی (آهکی) شکل گرفته و تکامل می یابند، در ارتفاعات میانی شهرستان خواف معروف به ارتفاعات سینا که سازند آهکی دارد  بیشتر دیده می شوند. هر چند در ارتفاعات شمال و جنوب نیز حفره هایی تحت عنوان غار معروفند ولی غارهای ارتفاعات میانی عمیق و به اصول علمی تعریف شده از غار شبیه ترند.

    درختان کهنسال

         پیشینه ولایت خواف و توصیف باغ های سرسبز در مکتوبات تاریخی، حکایت از آبادانی این منطقه در قرون گذشته دارد و از جمله آثار طبیعی بجا مانده از آن دوران، درختان کهنسالی است که با عظمت و استوار برای شناساندن صحت تاریخ خواف تا کنون پا برجا مانده اند. این نشانه های عظمت پروردگار متعال در گوشه و کنار شهرستان قابل مشاهده اند و چنانچه دوستداران طبیعت تمایل به شناسایی و دیدن آنها داشته باشند، می توان با اطلاعات موجود و پرس و جو از سالمندان به مقصود رسید. در تنگل های منطقه از جمله سده و سلامی و سکونتگاه های پایکوهی مثل رزداب و خواجه وراب و همچنین داخل شهر خواف نمونه هایی از این آثار طبیعی دیده می شوند.

    پارک معراج

          پارک کوهستانی معراج با وسعت بیش از 23 هزار مترمربع در دامنه کوه های خواجه یار توسط شهرداری خواف بنا شده است  برای ساخت این پارک بصورت کلی از عوارض طبیعی زمین استفاده شده که زیبایی چشم نوازی را خلق کرده است با توجه با اشراف این منطقه به کل شهر به عنوان بام شهر خواف بازدید کنندگان زیادی را به خود جلب می کند.  وسایل بازی کودکان و جوانان سکوها و آلاچیق ها استراحتگاه، مفی تئاتر آبنما وسایل ورزشی و پارکینگ از امکانات موجود و در حال بهره برداری پارک مذکور می باشد.
     


     

    تنگل خرگرد تفرجگاه خواجه وراب سيرخون غار سفید کوه کوچه باغ های نشتیفان

     

سایر شهرستان ها
خدمات الکترونیک
ورود به پنل
تمامی حقوق این پورتال متعلق است به اداره کل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری استان خراسان رضوی مجری پورتال : شرکت داده پردازی پویان ابتکار شرق